Brosten er meget robuste sten, og det er ikke fordi du skal panikke, når nogle siger, at du også skal tænke på vedligeholdelse af brosten. Det skal du ikke af den simple grund, at der faktisk kun er meget lidt og kun sjældent du skal vedligeholde dine brosten!

Der er dog nogle ting, som du bør gøre regelmæssigt, og der er enkelte ting, som du bør gøre fra tid til anden, når behovet opstår.

Regelmæssig vedligehold af brosten

Brosten ligger ved siden af hinanden, og for at de holder positionerne så er det vigtig med fyld imellem brostenene. Du har forhåbentligt fyldt fugerne, da du lagde brosten, men det er vigtigt efterfølgende også at fylde fugerne, når der kommer åbninger imellem. Det er særligt vigtigt, at være opmærksom på i året efter der er lagt brosten! Hvis fugerne ikke fyldes kan der opstå lunker, og det er hverken kønt eller rart at gå på!

Der vil også komme ukrudt i fugerne. Det kan fjernes med sprøjtegift eller det noget sundere afdampning. Dampmetoden er det samme som vi anbefaler nedenfor i forbindelse med algerens af brosten.

Rengøring ved behov

Der kan ske en masse ting med brosten igennem tiden udendørs med vind, regn, oversvømmelser, biler der kører henover, mennesker der taber en spand maling eller et komfur under en flytning. I bund og grund kan der ske så utrolig mange forskellige ting ved dine brosten, og i de tilfælde vil der være behov for rengøring.

Her kommer et par eksempler:

Alger og mos

En af de mest kendte syndere er alger og mos. Naturen har det med at komme krybende. Nogle har ikke noget mod at deres brosten har et lag mos på sig. Det kan være kønt syntes de! Andre kan ikke have det. Der findes der mange bæredygtige midler til at behandle mos på dine brosten. Her kan du benytte forskelige sunde rensemetoder, som jeg også nævnte ovenfor. Du kan læse mere om algerens her hos GladRens.

Oliepletter

Hvis der lige er spildt olie ned over brostenene, så kan det være svært at komme af med. En af de metoder som de fleste nok benytter er at tage et sugende materiale som sand, men et lille fif fra en katteejer her er. Brug kattegrus istedet for – det suger endnu mere! Det virker dog kun, hvis der er tale om vådt olie.

Hvis olien er sevet ned i jorden, så er det bedste bare at lade det være! Hvis der er tale om mørke oliepletter, så kontakt din lokale malerhandel for at få noget, der kan opløse de pletter.

Maling på brosten

Hvis der er tale om oliemaling, så er det relativt nemt at fjerne. Så skal du blot bruge noget terpentin, og bagefter så vasker du det af med ammoniak og vand.

Plastmaling kan du enten gå igang med at fjerne med håndkraft og simpelthen skrabe det. Der er også nogle der bruge kaustisk soda til at fjerne plastmaling på brosten. Prøv dig lidt frem!

Hvis du har spørgsmål til vedligehold af brosten, som vi ikke har behandlet ovenfor så skriv endelig nedenfor i kommentarfeltet. Hvis du har nogle gode forslag, som vi ikke har tænkt på, så endelig kommenter dem også gerne nedenfor!