Når man køber et hus, så følger der typisk en masse vedligeholdelse med i købet. Mange kan nikke genkendende til dette og medmindre man er uddannet håndværker, så kan disse projekter til tider være uoverskuelige at gå i gang med. Nu hvor sommeren er over os, så er det nærliggende at kigge på terrassen, da der her typisk tilbringes mange timer gennem sommeren. Det er derfor rart hvis det er et sted, hvor man har lyst til at opholde sig.

Gør det selv

Der findes mange forskellige typer af terrasser og udvalget af materialer, som disse kan bygges i, er også temmelig omfattende. Man kan dog som hovedregel inddele terrasser i to kategorier: træterrasser og stenterrasser.

En træterrasse er typisk nemmere at bygge selv, da træ som udgangspunkt er nemmere at bearbejde og arbejde med end sten. Derimod anses en stenterrasse som værende mindre vedligeholdelseskrævende når først den er lavet.

Lige meget hvad valget falder på, så er det for mange en stor tilfredsstillelse, at kunne sige, at man selv har bygget sin terrasse. Hvis blot man er villig til at undersøge sagen en smule, så vil det hurtigt blive klart, at der findes utroligt mange guides til netop gør-det-selv byggeri af terrasser – og stort set alle andre projekter i hjemmet også.

Værktøjsguide – hvad skal du bruge

Hvis du beslutter dig for at give dig i kast med at bygge din egen terrasse, så er et nærliggende spørgsmål, hvilket udstyr du skal bruge. I forbindelse med byggeriet af en træterrasse, så kræver det faktisk ikke den helt store investering i værktøj. Som udgangspunkt kommer du langt med en god skruemaskine, en kapsav til at save brædderne, et målebånd og et stolpespyd. Hvis disse remedier er på plads, så er det i bund og grund blot at måle op, save brædderne til og skrue terrassen sammen (næsten).

Hvis du vælger en stenterrasse, så vil det kræve en del af det samme værktøj, men i og med at sten er hårdere at tilpasse, så kræver det også noget lidt andet værktøj. Når der er målt op og gravet ud til fliserne, så skal det sikres, at stenene eller fliserne kommer til at ligge godt fast.

Det kræver et fast underlag, og det betyder, at der skal ligges stabilgrus. Til at få gruset ”pakket” godt sammen, så bruges normalt en pladevibrator. Når underlaget er stampet fast, så er du klar til at lægge stenene. Til at skære stenene eller fliserne til, der bruges normalt en fliseskærer. Den kan klare det hårde arbejde uden problemer. På håndværkerbloggen Handytools.dk kan du læse meget mere om de forskellige maskiner og værktøj som du skal bruge.

Vedligeholdelse af terrassen

At bygge en terrasse selv er et stort projekt og når du først er færdig, så er der kun vedligeholdelsen tilbage at tænke på. Som nævnt, så kræver en terrasse, ligesom andre større ting på et hus, at den bliver vedligeholdt. Her kan det være en god ide at konsulterer en professionel, for at sikre at det gøres med det bedste resultat til følge. Heldigvis findes der specialister i fliser, tag og facaderensning, samt andre større husprojekter, som kan rådgive dig så du kan nyde din nye terrasse mange år frem.

Andre projekter

Ud over terrassen, så vil der i mange tilfælde være en del andre projekter, når først du har fået smag for gør-det-selv tilgangen til at være husejer. Ting som byggeri af dit eget højbed, maling af huset og slibning af gulvene er alle eksempler på projekter, der kan klares selv, hvis man altså har tid og mod på det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *